Anca-Pintilei-Operatii-Strabism-Copii-Adulti

Servicii

Operatii strabism (copii si adulti)

Anca-Pintilei-Operatii-Strabism-Copii-Adulti

Despre operatia de strabism (copii si adulti)

Line

Tratamentul strabismului este unul complex, desfasurandu-se pe mai multe planuri. In urma unei operatii de strabism se va produce alinierea celor doi ochi si restabilirea unei functii mecanice satisfacatoare a muschilor oculari. Operatia de strabism (copii sau adulti) se face in sala de operatii, sub anestezie generala si conditii de asepsie. Interventiile cele mai frecvente sunt recesiile, adica slabirea fortei muschilor si rezectiile, adica scurtarea si intarirea acestora. Uneori sunt necesare transpozitiile, adica schimbarea pozitiei unui muschi pentru a ajuta alt muschi paralizat sau pentru a-i schimba functia sau tenectomiile si miectomiile, ce suprima functia unui muschi hiperactiv. Deciziile se iau impreuna cu pacientii, dupa informarea si lamurirea acestora cu privire la interventie, riscuri si beneficii.

Operatii strabism (copii)

Line

La varste mici, cand sistemul vizual nu este inca suficient maturizat, strabismul determina o dezvoltare deficitara a vederii binoculare si in spatiu. In aceste cazuri, medicul oftalmolog va stabili daca este necesara purtarea ochelarilor si in ce masura aceasta poate ameliora sau chiar rezolva deviatia ochilor, dar si alte masuri importante, cum ar fi tratamentul sau preventia ambliopiei (ochiul lenes) prin acoperire sau metode binoculare.

In urma consultatiei pentru strabism, unde utilizam teste specifice pentru vedere binoculara si in spatiu (stereopsie) se va stabili momentul oportun operatiei. Uneori este mai bine sa astepti decat sa intervii, alteori este absolut necesar sa operezi cat mai rapid, pentru a recupera vederea binoculara si in spatiu.

Strabism si vedere dubla

Line

Operatia de strabism poate rezolva vederea dubla din urma unei pareze sau paralizii ce nu se mai recupereaza. Aceste pareze pot avea origine vasculara sau pot aparea in urma unei interventii chirurgicale din sfera capului si fetei. De multe ori ele se amelioreaza in timp insa, daca vederea dubla persista la peste un an de la debutul problemei, interventia chirurgicala este o solutie.

Strabism si glanda tiroida

Line

O alta situatie in care operatia de strabism ne vine in ajutor este boala tiroidiana cu afectare oculara. Atunci cand ochii devin proeminenti (“bulbucati”) din cauza inflamatiei si atrofiei tesuturilor orbitei, apare deseori si vederea dubla prin restrictia miscarilor ochilor. Atunci cand boala tiroidiana este echilibrata, se poate interveni si in alinierea globilor oculari si indepartarea restrictiilor de miscare binoculara, prin interventie de strabism.

Alinierea estetica a ochilor

Line

De multe ori pacientii sunt sfatuiti sa nu faca interventii pentru strabism la varsta adulta, existand pericolul vederii duble, prin urmare ne intalnim frecvent cu reticenta adultilor de a rezolva o problema suparatoare. Strabismul se opereaza si la varsta adulta. Chiar daca operatia nu imbunatateste vederea, la aceasta varsta sistemul vizual fiind maturizat deja, aceasta poate schimba viata unei persoane doar prin aspectul estetic. Vederea dubla dupa operatie este rar intalnita si tranzitorie, pacientii avand, in sfarsit, ochii aliniati. 

Recuperarea dupa o operatie de strabism

Line

In prima faza (cateva ore dupa operatie) are loc revenirea de sub anestezie, in aceasta etapa pacientii fiind supravegheati de personalul medical specializat. De regula cei mici cat si adultii isi revin dupa 6-8 ore de la interventie. 

Dupa externare, pacientul va pleca acasa cu un tratament si un regim de viata care vor trebui respectate timp de cateva saptamani. Ochii se vor spala cu ser fiziologic ori de cate ori sunt incarcati si se vor sterge cu grija, cu comprese sterile sau servetele umede oculare. Tratamentul consta in administrarea de picaturi in ochiul operat. Alte masuri ce trebuie respectate sunt curatenia si evitarea prafului, a eforturilor fizice si a expunerii in comunitate imediat postoperatoriu. Interventia pentru strabism utilizeaza fire resorbabile ce se dizolva singure, odata cu cicatrizarea conjunctivei si, prin urmare, nu trebuie scoase.

Operatii de strabism Bucuresti

Line

Pentru operatii colaborez cu clinica Oftalmix, operatiile le fac alaturi de Dr Luminita Teodorescu.

Operatiile de strabism se desfasoara in blocul operator al Clinicii Medlife (Zagazului – pentru copii, Grivita – pentru adulti) unde pacientii pot opta pentru internare de zi sau peste noapte. In cazuri exceptionale, se indica o internare si monitorizare prelungita, aceste decizii fiind luate alaturi de medicul anestezist. 

Pentru consultatiile preoperatorii si cele postoperatorii va astept la Policlinica APACA sau la Clinica Oftalmix.

Cabinet Medical Individual de Oftalmologie

Programari telefonice

Policlinica Apaca, Etaj 1,
Cabinet 15

Iuliu Maniu 7, sector 6, Bucuresti

Programari telefonice