Tomografia oculara este o investigatie extrem de utila in oftalmologie. Tomograful utilizeaza radiatia luminoasa pentru a face o scanare fina, la nivel de microni, a straturilor oculare. In felul acesta pot fi decelate semne precoce, nedetectabile ale anumitor afectiuni oculare, se pot monitoriza afectiuni cronice, precum glaucomul si degenerescenta maculara legata de varsta si semne acute precum edemul macular recent instalat.
Investigatia este nedureroasa, pacientul trebuie sa stea nemiscat cateva secunde, cu capul sprijinit in aparat, si sa priveasca o tinta luminoasa. Tomograful are mai multe moduri de operare in care pot fi evaluate structuri diferite ale ochiului.
OCT-ul de pol anterior scaneaza partea din fata a globului ocular si ne poate da informatii despre sanatatea corneei sau gradul de deschidere a unghiului irido-cornean, foarte important in glaucomul prin inchiderea unghiului.
OCT-ul de nerv optic ne arata starea nervului optic, morfologia acestuia, cat si grosimea stratului fibrelor nervoase, un instrument indispensabil in detectia si monitorizarea glaucomului.
OCT-ul de macula face sectiuni fine la nivelul retinei, fiind de real folos in patologia maculara. Poate depista edemul macular diabetic, corioretinita seroasa centrala sau modificarile incipiente sau tardive din degenerescenta maculara legata de varsta. Tomografia de macula este utilizata de rutina in urmarirea pacientilor dupa injectii intraoculare sau chirurgie pe retina.
OCT-ul de retina poate sa determine si numarul celulelor ganglionare, depistand cazuri asimptomatice de glaucom.
Iuliu Maniu 7, sector 6, Bucuresti